Waarom is yoga goed voor jou?
Er zijn zoveel redenen om met yoga te starten. Een reden die vaak genoemd wordt, is dat yoga gezond is. Steeds meer dokters verwijzen patiënten naar yoga door om lichamelijke, maar ook om mentale en emotionele redenen.
Als je vraagt waarom mensen met yoga starten, staat op één “rust te vinden”. Goede gezondheid is niet de belangrijkste reden om met yoga te starten, maar voor veel mensen is het een gevolg van de rust die ze gevonden hebben. Alles lijkt wat meer in evenwicht te komen waardoor je je gezonder, energieker en vitaler voelt. Het is misschien een cliché, maar een gezond lichaam en een gezonde geest zijn de basis van een gelukkig leven.
Waarom is yoga zo gezond?
Yoga is niet enkel fysieke beweging. Het heeft ook invloed op je mentale, emotionele, energetische en spirituele welzijn. Je bent immers meer dan je lichaam alleen. We vergeten vaak dat lichamelijke vermoeidheid ook veroorzaakt kan worden door emotionele uitputting of je mentaal niet goed voelen. Nog te vaak denken we dat we alleen een lichaam hebben dat “gesoigneerd” moet worden, maar het is meer dan dat. Al die puzzelstukken komen samen in yoga.
Hoe vaak moet je je yoga doen om de positieve effecten te ervaren?
Het meeste effect zul je ervaren als je elke dag op de mat stapt. Dat hoeft niet iedere dag een uur te zijn, maar de routine helpt je om het vol te houden. Zo heb je iedere dag gegarandeerd een moment voor jezelf en word je niet geleefd door je dag. Opgelet: het zijn net die dagen waarop je geen tijd voor jezelf hebt, dat je jouw yogamat het meeste nodig hebt. Plan dus minstens 10 minuten per dag in voor jezelf. Mijn favoriete moment om voor mezelf te kiezen is ’s ochtends. Dat blijf ik doorheen mijn dag voelen.
Wat zijn de voordelen van yoga?
Er zijn heel wat redenen om met yoga te beginnen. Ik soms de belangrijkste voor jou op.
Je verbetert je lichaamshouding.
Door onze sedentaire manier van leven (denk aan een zittend beroep achter een computer) ontwikkelen we een voorovergebogen houding. Heel kwalijk voor je rug, nek en schouders. Yoga helpt je bewuster te worden van je lichaam, waardoor je lichaamshouding verbetert.
Yoga helpt je om beter te slapen.
Door de drukte vind je vaak je off-knop niet terug als je ’s avonds gaat slapen, en blijf je maar ratelen in je hoofd. Terwijl je hoognodig moet slapen, want de nacht is al zo kort. Stress! De slaap in onze westerse maatschappij is van weinig kwaliteit. Yoga helpt je om je zintuigen en en gedachten tot rust te brengen. Hierdoor kan je jezelf beter kalmeren, dingen accepteren die je niet kan veranderen en dingen loslaten. Dit helpt je om beter en dieper te slapen.
Yoga versterkt je spieren, vergroot je flexibiliteit en je krijgt er sterke botten van.
Dit laatste lijkt je misschien onwaarschijnlijk, maar door een yogahouding langer vol te houden versterken je botten. Hierdoor krijg je minder kans op botontkalking of osteoporose.
Yoga verbetert je bloedcirculatie.
Door de grote variatie aan houdingen die je bij yoga doet, verbetert je bloedcirculatie. Niet alleen doordat je je inspant, maar ook door de aard van de houdingen. Zo helpen houdingen met de benen in de lucht om de bloedstroom in je benen te verbeteren. Erg fijn als je bijvoorbeeld vaak last hebt van zware, vermoeide benen en gezwollen voeten. Gedraaide houdingen geven je organen dan weer een lichte massage wat de bloedcirculatie in de organen stimuleert. Zo zijn er nog een aantal manieren waarop de yoga je bloedcirculatie verbetert.
Yoga verbetert de zuurstofopname.
Ademhaling is één van de hoekstenen van yoga. Door anders te ademen en de volledige capaciteit van je longen te benutten, neem je meer zuurstof op in je lichaam. Ben je gestresseerd, dan haal je oppervlakkiger adem en benut je niet de volle capaciteit van je longen. Dat heeft een impact op je energieniveau. Cellen hebben namelijk zuurstof nodig om energie in je lichaam aan te maken. Als je meer zuurstof in je lichaam hebt, krijg je simpel gezegd dus ook meer energie tot je beschikking. De verschillende pranayama- en retentieoefeningen zorgen ervoor dat je zuurstofopname efficiënter wordt.
Yoga verbetert jouw CO2-uitstoot.
Terwijl je lichaam zuurstof wil opnemen, moet het ook CO2 afscheiden. CO2 is als het ware een afvalproduct van je lichaam en moet zo efficiënt mogelijk het lichaam kunnen verlaten. Wanneer je bijvoorbeeld te snel ademhaalt, hebben je longen niet genoeg tijd om zuurstof op te nemen en CO2 af te scheiden. Gevolg is dat er een te hoge CO2-waarde in je bloed aanwezig is. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan, zoals hyperventilatie. De yoga-ademhaling helpt je om dit proces goed in balans te krijgen.
Yoga helpt om te ‘detoxen’ of om afvalstoffen beter af te scheiden.
Ooit wel eens van detoxen gehoord? Detoxen is eigenlijk ontgiften. Door onze manier van leven houden we vaak te veel afvalstoffen in ons lichaam vast. Op lange termijn kan dit voor veel complicaties zorgen. Eens in de zoveel tijd detoxen kan daarom een goed idee zijn. Met name gedraaide houdingen helpen je bij dit detox-proces. De organen krijgen een massage waardoor opgehoopte afvalstoffen vrij worden gemaakt en het lichaam kunnen verlaten.
Yoga verlaagt je bloeddruk.
Een te hoge bloeddruk kan het gevolg zijn van onze westerse levensstijl. Yoga kan je helpen om die bloeddruk weer omlaag te brengen. Vooral ontspanningsoefeningen zoals de eindrelaxatie (savasana), yin yoga, restorative yoga en meditatie kunnen hierbij helpen. Alleen al door op een andere manier adem te halen, kan je bloeddruk substantieel omlaag gaan.
Yoga helpt om ‘oud zeer’ beter te verwerken.
Wanneer er iets heftigs in ons leven gebeurt, stoppen we dit het liefste zo snel mogelijk weg. We verwerken het niet echt, waardoor het onbewust op de achtergrond aan ons blijft vreten. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals spanningen in ons lichaam, emotionele blokkades, minder energie en bepaalde gebieden in het lichaam die minder goed functioneren. Je lichaam en geest zijn direct met elkaar verbonden. Daarom kunnen verschillende meditaties, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en fysieke houdingen je helpen bij het verwerken van dit oude zeer.
Yoga ligt aan de basis van een gezonde levensstijl.
Vaak wil je gezonder gaan leven door direct ontzettend veel dingen tegelijk te veranderen. Goeie voornemens, je kent ze wel! Sporten, wat kilo’s willen kwijtraken, yoga, mediteren, vaker wandelen, noem maar op. Door zoveel tegelijk te willen, heb je vaak een gebrek aan focus. De kans is groot dat je terug zal vallen in je oude gewoontes.
Eén van de redenen waarom yoga gezond is, is onder andere omdat het je helpt om een basis te leggen voor andere gezonde gewoontes. Je zal merken dat wanneer je focust op yoga uitoefenen, andere gezonde gewoontes zullen volgen doordat je bewuster leeft. Eerst yoga en dan de rest dus.
Yoga verbetert je focus.
Wanneer ik ’s ochtends aan yoga doe, dan merk ik dat ik de hele dag meer focus heb. Door zoveel mogelijk in het moment te zijn en bewust te ademen, is je aandacht altijd in het hier en nu. Hierdoor dwaalt je aandacht ook minder vaak af naast de mat, maar ben je juist in staat om je te focussen op datgene waar je mee bezig bent.
Yoga verbetert je evenwicht.
Daarmee heb ik het niet alleen over evenwichtsoefeningen. Yoga is naast je evenwicht trainen en leren focussen, ook goed om balans in je leven te scheppen. Dat is uiteindelijk de sleutel naar een gelukkig leven. Weten wanneer je rust moet nemen en je daar niet schuldig over voelen, dat voelt als een gelukkig leven.
Yoga helpt je te ontspannen.
Zowel yoga, meditatie als mindfulness zijn heel geschikt om te (leren) ontspannen. Welke oefening je ook doet, elke oefening neemt je mee in een innerlijke reis van verstilling, waar je ontspanning kan vinden. Ook stress verdwijnt door regelmatig aan yoga te doen en te mediteren. Uiteindelijk leer je je meer bewust te zijn van je spanningen en je leert beter te schakelen tussen inspanning en ontspanning, zowel in je geest als in je lichaam.
Yoga helpt je zenuwstelsel te resetten.
Hoe ontspannen en relaxed jij je voelt, wordt geregeld door je zenuwstelsel. Wanneer je heel erg gestrest bent, of je met niets vooruit komt, betekent dit dat je zenuwstelsel een beetje in de war is. Het kan niet goed meer schakelen tussen inspanning en ontspanning.
Een van de redenen waarom yoga gezond is, is omdat het je helpt om je zenuwstelsel weer te resetten en hier meer controle over te krijgen. Hierdoor kan je goed schakelen tussen inspanning en ontspanning wanneer dat nodig is.
Yoga versterkt je rug.
Rugklachten zijn één van de meest voorkomende fysieke klachten. Fysieke yoga bestaat uit zes verschillende type houdingen:
1. Vooroverbuigingen
2. Achteroverbuigingen
3. Extensies
4. Gedraaide houdingen
5. Inversies
6. Laterale houdingen
Al deze houdingen helpen stuk voor stuk op hun eigen manier om je rug sterker, flexibeler en vitaler te maken. Een van de dingen die ik merkte na mijn eerste yogales, was hoe goed en soepel mijn rug aanvoelde. Een verademing.
Yoga helpt je beter voor jezelf te zorgen.
Je leeft in een lichaam. Dat is jouw “voertuig” waarmee je hier op aarde bent gekomen. Hoe beter dat voertuig zich voelt, hoe beter alle andere aspecten naast je lichaam aan bod kunnen komen: mentale, emotionele, energetische en spirituele. Yoga helpt je mankementen aan je voertuig herkennen zodat je die kan oplossen, maar beter is nog om ze te voorkomen. Yoga helpt je om meer bewustzijn over de gezondheid van je lichaam en geest te krijgen en deze vervolgens zo gezond mogelijk te houden.
Yoga helpt je om ruimte te maken in je lichaam, waardoor er ruimte komt in je geest.
Yoga leert je om je lichaam te accepteren zoals het nu is en om ruimte te maken in gebieden waar je misschien spanning ophield, of waar er blokkades aanwezig waren. Blokkades en spanningen zorgen ervoor dat energie niet goed door het lichaam kan stromen. De ruimte die je maakt door yoga te beoefenen en bewust met je ademhaling bezig te zijn, helpt je dus om je lichaam beter te benutten en efficiënter in te zetten.
Yoga maakt je energieker.
Door yoga te beoefenen, krijg je op termijn meer energie. Je lichaam wordt vitaler en gezonder. Waarom? Stress, zorgen en piekeren kosten je ontzettend veel energie: hierdoor voelen we ons vaak futloos (maar vaak weten we niet waarom, waardoor of hoe het te verhelpen). Wanneer je stress kan laten zakken, wat meer kan ontspannen, en iets meer rust voelt, zorgt dit ervoor dat er meer energie overblijft voor de essentiële dingen in je leven.
Yoga verbetert de spijsvertering.
Ik genas zelf van een auto-immuunziekte die zich in mijn darmen bevond. Ik kan dus beamen dat yoga de spijsvertering ten goede komt, als een natuurlijk medicijn. Yoga bevordert de spijsvertering doordat de houdingen je organen stimuleren en de bloedcirculatie verbeteren. Maar ook je zenuwstelsel speelt een rol. Wanneer je gestrest bent, is je lichaam in overlevingsmodus en geeft het minder aandacht aan processen zoals de spijsvertering, herstel en je gelukkig voelen.
Door jezelf tot rust te brengen met behulp van yoga, en aan je zenuwstelsel te laten weten dat er niets is om je druk over te maken, schakelt je systeem over naar ontspanningsmodus. Die wordt ook wel “rest & digest” genoemd. In deze modus kan het dingen zoals je spijsvertering weer goed laten verlopen.
Yoga vermindert pijn.
Of het nu rugklachten, nekklachten, gewrichtspijn of een aandoening zoals reuma is, yoga kan in veel gevallen helpen om de pijn te verlichten. Daarbij moet je wel goed weten welke vorm van yoga je gaat beoefenen. Niet iedere yogastijl is geschikt bij alle klachten. Experimenteer dus vooral met het type yoga dat je volgt en kijk welk effect het heeft op de klachten die je ervaart. Een klein beetje onderzoek via Google kan je al in de goede richting helpen, of stuur me een mailtje: sarah@zensayoga.be.
Yoga verhoogt je veerkracht.
Wat ik zo mooi vind aan yoga is dat het er niet toe doet hoe vaak je valt. Wat belangrijk is, is hoe vaak je weer opstaat. Yoga verhoogt je bewustzijn. Dit kan je in veel gevallen helpen om sterker terug te komen uit moeilijke situaties. In plaats van je uit het veld te laten slaan, weet je dat je een bepaalde kracht, rust en veerkracht hebt om hier weer sterker uit te komen. Dit leer je op je mat en tijdens de meditaties wanneer je jezelf af en toe bewust confronteert met angsten en uitdagingen.
Door yoga vermindert je medicijngebruik.
Ikzelf voelde me zo goed door dagelijks yoga te beoefenen, dat ik zelf beslist heb mijn medicijnen te verminderen voor mijn chronische auto-immuunziekte. Ik ben vandaag al 15 jaar medicijnvrij, en al 20 jaar grote fan van yoga.
Wanneer we bepaalde klachten ervaren, gaan we vaak naar de dokter en krijgen we hiervoor een pilletje. Dit pilletje onderdrukt de symptomen zodat we hier geen last meer van hebben. Maar het neemt de oorzaak van de klachten vaak niet weg. De oorzaak ligt vaak dieper en is in veel gevallen terug te leiden naar je levensstijl. Yoga is een fijne manier van leven, en helpt je om bewuster te worden van de levensstijl die je hebt en de gevolgen daarvan. Vaak kun je met een aantal aanpassingen je medicijngebruik verminderen of zelfs helemaal stoppen. Overleg dit natuurlijk wel altijd met je arts!
Klaar om de voordelen van yoga te ontdekken?
Ik snap helemaal dat je het wel eens wil proberen en wil ontdekken wat yoga voor jou kan betekenen.
Let wel: yoga is geen quick-fix: ik vergelijk yoga leren vaak met leren piano spelen: je krijgt het in de vingers als je regelmatig oefent, en een discipline vindt om te blijven oefenen. Piano spelen leer je niet met één oefenbeurt. Rust en ontspanning vinden, leer je door te blijven geloven dat je met yoga je rust zult vinden en te blijven oefenen.
Om je op weg te helpen hebben we het Zelfzorg Yogaplatform ontwikkeld, waar je 2 weken gratis van kan proeven. Mijn advies zou zijn dat jij begint met de lessen ‘Start to Yoga’. Je leert alle basishoudingen en oefeningen op je eigen tempo en in je eigen huiskamer.