Online yoga, ook voor mij?

Online yoga is de voorbije jaren steeds populairder geworden. Je mat uitrollen waar en wanneer je zelf wil, een les kiezen waar je zin in hebt en niet hoeven te zien hoe die lenige vrouw naast je moeiteloos haar tenen kust: het heeft zeker zijn charmes. Ook technologische verbeteringen en de pandemie gaven online sporten verder een boost.

Je kan de video’s in hoge kwaliteit eenvoudig streamen naar je tv, tablet of smartphone. Er zijn zelfs verschillende apps om bijvoorbeeld meditaties te beluisteren. Maar zijn er enkel voordelen verbonden aan online yoga? En hoe begin je er eigenlijk aan? Ik zet je op weg in deze blogpost.

Is online yoga wel zo’n goed idee?

Zoals bij elke bewegingsvorm, heb je ook bij yoga een learning curve. Ben je helemaal nieuw, dan kan het een uitdaging zijn om in de verschillende asana’s te geraken zonder een leraar die je van dichtbij opvolgt. Bovendien hebben de online yogi’s die je op YouTube aantreft niet altijd een kwalitatieve yoga-opleiding genoten. Tonen ze de houdingen wel op de juiste manier? En hoe bouwen ze hun lessen op? Wie zal het zeggen.

Ga je online op zoek naar een yogales, dan merk je al snel dat de meeste video’s in het Engels gemaakt zijn. Niet voor iedereen even eenvoudig om mee te volgen, als je intussen probeert één van de houdingen aan te nemen. Zeker niet wanneer er plots een advertentie tussen komt fietsen.

 Wat mij persoonlijk ook stoort, is dat niet alle yogavormen online terug te vinden zijn. Zo vind je op YouTube geen Restorative Yoga. Wat ze op het platform als Restorative Yoga omschrijven, is eigenlijk Yin Yoga. Jammer, want Restorative Yoga heeft ook voor beginners heel veel te bieden.

online yoga gratis

Waarom je online yoga wel een kans moet geven

Ben ik dan tegen online yoga beoefenen? Natuurlijk niet! Ik heb tenslotte mijn eigen online Zelfzorg Yogaplatform. Er zijn super veel voordelen verbonden aan online yoga. Met de juiste lesgevers wegen die voordelen veel zwaarder door dan de mogelijke nadelen.

Denk maar aan:

●        Je volgt de lessen wanneer het jou uitkomt: overdag of misschien ‘s avonds net voor je gaat slapen.

●        Je volgt de lessen waar je maar wilt en hoeft je niet te verplaatsen.

●        Yoga in je pyjama? Het kan!

●        Online Yoga is vaak goedkoper dan een lessenreeks in een club volgen.

●        Je wordt niet afgeleid door die lenige man op de eerste rij, of je beste vriendin die naast je omvalt.

●        Je kan leren van wie je wil: woont je favoriete yogi aan de andere kant van de wereld? Online lessen kan je gelukkig overal volgen.

●        Korte filmpjes kan je tussendoor doen, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze van het werk.

●        Door specifieke online cursussen te volgen kun je zelf bepalen waar je aan wilt werken: een bepaalde zone van je lichaam, je ademhaling of een meditatietechniek.

●        Je kunt video’s zo vaak bekijken als je zelf wilt en ze op pauze zetten.

●        Er is niemand die je vanuit huis ziet. Dus als je nog wat onzeker bent om een echte les binnen te stappen, dan zijn online yogalessen een prima alternatief.

 

Hoe vind je de online yogales voor jou

Yes, jij wil online yoga een kans geven! Hoe begin je daar nu aan? Er zijn verschillende manieren om jouw online yoga practice vorm te geven, en je kan ook een aantal methodes gaan combineren.

Kijk (gratis) video’s op YouTube

Dit is de meest laagdrempelige manier om online yoga te doen. Je gaat naar YouTube, typt bijvoorbeeld “yoga voor beginners” in de zoekbalk en kijkt welke video’s er verschijnen. Omdat YouTube zo’n democratisch medium is, staan er natuurlijk ook heel wat video’s van mindere kwaliteit op: iedereen die al eens in Upward Facing Dog te vinden is, kan een les op YouTube zetten.

 Maar als je op zoek bent naar gratis online yogalessen, dan is YouTube je place to be. Proef er eens van een aantal lessen, bekijk of het iets voor jou is en dan kan je altijd nog overstappen op een ander platform voor meer diepgaande, kwalitatieve lessen.

 Je kan bijvoorbeeld ook beginnen met de ‘Start to Yoga’-lessen uit ons Zelfzorg Yogaplatform. Die volg je 2 weken gratis. Zeker als beginner, als je van kwaliteit houdt, en je niet gestoord wil worden door reclame is het Zelfzorg Yoga-platform een goeie optie.

online yoga gratis

Installeer een yoga-app

Wil je altijd en overal je leraar op zak hebben, dan kan je ook een (gratis of betalende) yoga-app installeren. De kwaliteit verschilt van app tot app, maar zelf ben ik geen fan van yoga-video’s volgen via een klein smartphone-scherm. Bovendien zijn de meeste apps in het Engels.

Volg een online yogacursus of -programma

Zelf je lessenreeks samenstellen met gratis yoga-video’s op YouTube is leuk, maar het voelt een beetje random. Het is moeilijk om iets op te bouwen of om op een specifiek aspect van je yogapraktijk te gaan focussen.

Een online cursus of programma kan je hier wel bij helpen. De meeste programma’s zijn heel toegankelijk, kosten je niet veel geld en kan je altijd terug bekijken. Vaak kan je ook rekenen op wat persoonlijke begeleiding van je online yoga teacher.

Neem een online yoga-abonnement

Naast een programma of cursus - waarbij het onderwerp en het aantal lessen vast staat - kan je ook een abonnement nemen op een yogales. Bij zo’n abonnement betaal je een vast maandelijks bedrag (meestal tussen de 10 en de 20 euro) en krijg je toegang tot een heel arsenaal aan video’s.

 Afhankelijk van de grootte van het video-archief en de begeleiding die je krijgt van je teacher kan dit een erg goeie investering zijn. Omdat je maandelijks betaalt, blijf je gemotiveerd om deel te nemen. Tegelijk is het een stuk voordeliger dan een fysieke les én kan je zoveel lessen volgen als je zelf wil.

 Wil je eens proeven van zo’n abonnement, dan nodig ik je uit om ons Zelfzorg Yoga-platform twee weken lang gratis uit te proberen.

 ●       Volg lessen waar en wanneer het voor jou past.

●       Kies uit 10 verschillende yoga stijlen: Hatha yoga, Relax Yin Yoga, Vinyasa Yoga, Yin Yang Yoga, Yoga Flow, Restorative Yoga, zwangerschapsyoga, ...

●       Aangevuld met een ruim aanbod (Pop) Pilates én Mindfulness.

●       Wekelijks nieuwe inspirerende lessen (intussen al meer dan 300!)

Vorige
Vorige

Yoga voor beginners

Volgende
Volgende

Wat kan Restorative Yoga voor jou betekenen?